dimarts, 29 de març del 2011

THE MASTER


THE MASTER
Retrato del novelista adulto
Colm Toibín
Traducció: Mª Isabel Bulter de Foley
Edhasa
Barcelona 2006

No sé si el pitjor que li pot passar a una novel·la és que el lector quedi indiferent, en tot cas és el que ha passat amb The Master.

Honestament haig de dir que quan em vaig decidir per aquest llibre em va moure més el nom de l'autor que el propi llibre, del qual en desconeixia l'existència (del llibre), és a dir que ni tant sols intuïa que fos una biografia novel·lada d'en Henry James o una novel·la basada en la vida d'aquest escriptor, personalment em decanto cap la segona opció, és una novel·la on l'autor juga amb la biografia de H. James i de ben segur que hi ha episodis que són certs. Això ni és bo ni és dolent, tot està amb l'ús que se'n fa de la permissivitat literària  i com es maneguen les seves eines.

The Master. Retrato del novelista adulto, és un llibre pulcre, curós de no carregar les tintes en la homosexualitat de H. James i asèptic. La narració té un aire, imagino que és una tria estilística de Toibín, a novel·la del s.XIX, això tampoc ni és bo ni és dolent, si no fos que al capdavall no ens porta enlloc, ja que en tancar el llibre seguim preguntant-nos, qui era Henry James, ni tampoc ens ha posat prou mel a la boca que ens mogui a fer una recerca sobre el veritable itinerari vital de H.J.

I no és que no se'ns donin detalls: la relació amb la seva família, les seves selectes amistats, els seus viatges, els problemes de caire domèstic.... però el lector sempre té la impressió d'una certa superficialitat, tenint en compte que en alguns casos hi esmerça força pàgines intentant descriure-ns'ho, però alhora, per exemple,  omet la relació que va establir amb el seu secretari, una persona que va estar treballant al seu servei durant força anys i del qual només sabem que era escocès i, segons el narrador, és limitava a fer la seva feina.

Bé..... quan obrim un llibre sempre ho fem esperançats de trobar una obra mestra, no ha estat el cas.

Aquest llibre el trobaran a:
Biblioteques de la Diputació de Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada