diumenge, 8 de gener del 2012

SIGMUND FREUD. RELATOS CLÍNICOS


SIGMUND FREUD. RELATOS CLÍNICOS
Selecció, edició i epíleg: Isabel Menéndez
Traducció: Luis López-Ballesteros y de Torres
Ediciones Siruela
Madrid 1997
205 págines


Ha estat arran de veure la pel·lícula de David Cronenberg, A Dangerous Method, que m’ha vingut de gust reprendre de nou aquest tema i fer-ne una mica de memòria. I tot que tenia la  intenció, però sense haver decidit que llegiria, vaig topar amb aquest llibre a l'expositor de la biblioteca i com el desconeixia me’l vaig endur.

A l’obra de Freud, estructurada per patologies, trobem la següent metodologia, primerament ens mostra, diversos casos de pacients que s’inseririen dins de la patologia tractada i després ve tota l’exposició, desenvolupament i resolució clínica de la patologia mateixa.

Aquest llibre el que fa és extreure aquests casos dels pacients (n’hi ha 12) i prova de mostrar-nos-els com si fossin relats, evidentment sense alterar-ne res,  aconseguint certament una certa gràcia, ja que ens adonem que Freud tenia talent narratiu i el que podria intuir-se com uns expedients clínics feixucs esdevenen un relats explicats amb molta naturalitat.

El llibre té dues parts més, la segona és: Obsesiones y fobias y la tercera: Paranoia y homosexualidad, però aquests títols són indicatius sense que això signifiqui que sigui de difícil comprensió.

En definitiva és un bon compendi, que a criteri d’aquest bloc, pot agradar tothom i si cap de vostès no ha llegit mai res sobre aquesta matèria, aquest és un bon títol per fer-ho, si cap de vostès és mostra reticent i poc procliu cap aquesta disciplina mèdica provin de descobrir si allò que els arribat s’ajusta a allò que Freud va escriure, o bé si són víctimes de l’alteració de continguts. En tot cas el llibre és breu.

I com he començat parlant de A dangeurous method , doncs acabem igual:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada