dissabte, 16 de juny del 2012

EL CEMENTIRI DE PRAGA


EL CEMENTIRI DE PRAGA
Umberto Eco
Traducció: Carme Arenas Noguera
Rosa dels Vents
Barcelona 2010
569 pàgines


Primerament els diré que aquest llibre està molt ben traduït per la Carme Arenas Noguera.

Dit això, anem directament el llibre i el seu contingut.

En el seu moment ja se’n va parlar força d’El Cementiri de Praga i sovint no amb grans elogis, bàsicament allò que es va dir és que no era la millor novel·la (històrica) d’Umberto Eco. I aquest bloc és de la mateixa opinió.

Elsgustosreunits no és gaire procliu a llegir novel·la  històrica, admeto que sóc poc flexible, o llegeixo història o llegeixo novel·la però desconfiu d’aquest híbrid anomenat novel·la històrica,  i honestament no ne llegit gaire. En el cas que ens ocupa l’he llegida com una novel·la i tot i que al final, a manera d’epíleg, se’ns indica que tots els personatges, llevat del protagonista, han existit, han dit, han escrit i han fet tot el que surt en el llibre, el propi tractament que Umberto Eco dona al teixit argumental és de novel·la i així la hi pres, tot i que no dubto  de la seva rigorositat històrica.

A criteri d’aquest bloc, el problema principal rau què no saps cap on va i s’arriba amb la pregunta, que m’ha volgut explicar?, evidentment no és que no tingui contingut, però no saps si ens ha volgut mostrar la visió demoníaca que hi havia dels jueus, visió pèrfida que s’estén també els maçons; si ens vol assenyalar les pràctiques poc edificants de la policia, dels serveis d’espionatges, dels complots (cf. el cas Dreyfuss) i que són aplicables a qualsevol país, si dels jesuïtes,  o potser ens ho vol mostrar tot i aquest seria el propi objectiu i raó de ser d’aquest llibre, tampoc és que el lector@ es perdi, és que sembla que va una mica a la deriva.

Com a novel·la no és gaire reeixida, pel que fa a la seva vessant històrica, particularment m’ha interessat la visió extremadament malèfica que hi havia dels jueus en determinats sectors i no podem deixar  de pensar que podia ser ben bé el cultiu d’allò que va esdevenir en el s.XX.

I no sé que més dir-los per què tampoc els puc engrescar a llegir-lo, si ho fan tindran molta informació que potser no coneixen, si busquen bona literatura mirin altres opcions.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada