dimarts, 5 de febrer del 2013

LA LLEI



LA LLEI
Thomas Mann
traducció: Josep Murgades Barceló
editorial Accent
Girona 2012
124 pàgines



LA LLEI del títol fa referència a la llei Mosaica i correspon a una tetralogia bíblica que Thomas Mann va iniciar amb Josep i els seus germans i continua amb aquesta de La Llei on el protagonista és Moisès.

Per entendre aquest llibre  gosaria dir que és imprescindible conèixer la història de Moisès o bé, si més no i com a orientació, haver vist la pel·lícula Els Déu Manaments (Cecil B. de Mille 1955), no ho dic de broma, ja que sense aquests mínims és difícil copsar tot allò que el llibre de Thomas Mann ens explica.

Aquest text, previst com un assaig, pot ser interpretat com una lectura i interpretació literària d'allò que ens diu la bíblia o des d'un punt de vista més confessional, no obstant amb ambdós casos, l'anàlisi de Thomas Mann a la gènesi i creació del poble hebreu ens fa adonar dels febles principis on es sustenta tota la cultura judeocristiana posterior i d'on s'han esdevingut els pilars ètics i morals de la nostra societat i pels quals es regeixen els dictàmens de les lleis humanes.

Amb un llenguatge fred i amb una mirada gens inocent l'escriptor fa un repàs a la vida de Moises, així com ens fa uns descripció d'aquells que tenia més aprop (Aarom, Josué, Caleb, Miriam....) i tot allò que ens arribat com a fets prodigiosos, amb Thomas Mann tot és humà, i no sempre la cara més amable de l'ésser humà i poc a veure amb la divinitat.

També La Llei pot ser llegida en clau política, bé potser allò comentat més amunt també ho és, quan a manipulació, enaltiment d'un líder que potser no és tant..... i en d'altres punts que podem reconèixer sense dificultat.

Molt bona la traducció de Josep Murgades Barceló.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada