dijous, 6 de febrer del 2014

PATRICK DENNIS



LA VOLTA AL MÓN AMB LA TIETA MAME
Patrick Dennis
Traducció: Dolors Udina
Quaderns Crema
Barcelona 2013
 



Si com dèia Josep Pla, tot rau en saber abjectivar, aquest llibre està molt ben abjectivat. I si mai cap de vostès ha probat d'utilitzar tres o quatre adjectius sense reiterar-ne cap sabran que  esdevé força difícil.

Doncs bé aquest llibre és un mareig d’adjectius, de frases ben construïdes i enginyoses, de situacions que només la bona feina de l’autor fa creibles  i d’una locuacitat literària envejable. Servidora s’ho ha passat molt bé amb aquesta tieta excèntrica però no tant, inesgotablement rica i aparentment inconscient i amb principis ètics.

El llibre està escrit en primera persona, és a dir que és Patrick Dennis qui ens explica la volta al món amb la seva tieta, però Patrick Dennis no és l’autor; l’autor és: Edward Everett Tanner III (1921 – 1976), el qual va crear alhora dos personatges el narrador/escriptor, el nebot,  i la tieta. I amb ells passem per París, Londres, Venècia, l’Austria nazi,  Rússia, l’Orient Mitjà i el retorn.

Com ja els he comentat m’ho he passat molt bé i he rigut força, a part de trobar altres personatges  que donen molta vitalitat a l’obra.

El llibre que ens ocupa és la segona part de les aventures d’aquesta tieta i el seu nebot. El primer és titula, La Tieta Mame.

Molt ben traduït per Dolors Udina, qui ha fet una bona feina.

I ja que hi som aprofitaré per retre un homenatge.

Per una servidora la Tieta Mame té la cara de la Rosalind Russell, actriu mai prou ponderada i molt apreciada per aquest bloc, qui va fer una perfecta Auntie Mame i aquí els en deixo la mostra.














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada